Η βαρφαρίνη μπορεί να προκαλέσει αιμοραγίες ή αιματώματα (μελανιές). Πρέπει να αποφεύγετε τις ενδομυϊκές ενέσεις για να μην δημιουργηθούν αιματώματα που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά. Αν όμως πρέπει να γίνουν, τότε θα πιέσετε καλά και σταθερά, αρκετή ώρα στο σημείο της ένεσης. Όσον αφορά τις νέες γυναίκες συνήθως δεν προκαλούν διαταραχές στον κύκλο. Πολύ σπάνια μπορεί να αυξηθεί η αιματική ροή. Αν όμως παρουσιαστεί κολπική αιμοραγία θα πρέπει η γυναίκα να συμβουλευθεί τον γυναικολόγο της για να εκτιμηθεί λεπτομερέστερα. Όσον αφορά τα σπορ, θα πρέπει να αποφεύγονται αυτά που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς (π.χ. σκι, ορειβασία κ.λ.π.).
Σε περίπτωση τραυματισμού και αιμοραγίας θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχουμε το INR και ανάλογα μπορεί να χρειαστεί απλή διακοπή του φαρμάκου ή χορήγηση βιταμίνης Κ, οδηγίες πάντως που θα δώσει ο υπεύθυνος ιατρός.
Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ τα αντιπηκτικά από το στόμα γιατί προκαλούν βλάβες στο έμβρυο. Οι γυναίκες που παίρνουν βαρφαρίνη ΔΕΝ πρέπει να μείνουν έγκυοι.
Ο στόχος του INR εξαρτάται από την πάθηση.
Στόχος INR:
Το Sintrom λαμβάνεται ΜΙΑ φορά την ημέρα, καλύτερα μακριά από τα γεύματα, το απόγευμα ή το βράδυ. Αυτό που είναι σημαντικό όμως, είναι να λαμβάνεται πάντα την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Αν για οποιοδήποτε λόγο παραλείψετε μια δόση βαρφαρίνης, πάρτε τη το συντομότερο δυνατό. Αν παραλείψετε παραπάνω δόσεις, επικοινωνήστε το γιατρό σας, για να σας δώσει οδηγίες.
Η δίαιτά σας πρέπει να περιέχει σταθερό ποσό βιταμίνης Κ. Δεν πρέπει να τρώτε μεγάλες ποσότητες από πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια βρυξελλών, παντζάρια γογγύλια, σπανάκι) κουνουπίδι, όσπρια, μαγιονέζα, σογιέλαιο γιατί περιέχουν βιταμίνη Κ που εμποδίζει τη δράση της βαρφαρίνης. Τα οινοπνευματώδη ποτά (μπύρα, κρασί κ.λ.π.) εμποδίζουν τη δράση της βαρφαρίνης και επομένως πρέπει να πίνετε το λιγότερο δυνατόν. Θα πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζεται η κατανάλωσή τους, τα καφεϊνούχα αφεψήματα όπως cola, καφές, ζεστή σοκολάτα, σοκολατούχο γάλα καθώς και αφεψήματα όπως το πράσινο τσάι, σκόρδο και Ginseng.
Πολλά άλλα φάρμακα αυξάνουν ή μειώνουν τη δράση της βαρφαρίνης. Γι' αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται ΜΟΝΟ αν είναι απολύτως απαραίτητα και ελέγχοντας συχνά το ΙNR μήπως χρειαστεί να τροποποιηθεί η δοσολογία.
Ο πιο συχνός τρόπος αντιμετώπισης των θρομβωτικών επεισοδίων είναι η χορήγηση αντιθρομβωτικών ουσιών, με σκοπό την πρόληψη της επέκτασης του ήδη σχηματισμένου θρόμβου ή του σχηματισμού νέου θρόμβου ή εμβολής. Οι σπουδαιότερες φαρμακευτικές ουσίες γι' αυτό το σκοπό, είναι αντιπηκτικές ουσίες όπως η ηπαρίνη και τα παράγωγά της και τα κουμαρινικά αντιπηκτικά (Βαρφαρίνη και Sintrom).
Αντιπηκτική αγωγή λαμβάνουν: ασθενείς με φλεβοθρόμβωση, με πνευμονική εμβολή, με αρτηριακή εμβολή, με αρτηριακή νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, με προσθετικές καρδιακές βαλβίδες ενώ για πρόληψη λαμβάνουν ασθενείς με κολπική μαρμαρυγη με βαλβιδοπάθεια και με κληρονομική θροβμοφιλία και θρομβωτικό επεισόδιο.
Το Sintrom χορηγείται από το στόμα μεταβολίζεται στο ήπαρ και η δράση του ασκείται μέσω αναστολής των παραγόντων πήξης που εξαρτώνται από την Βιταμίνη Κ. Χρειάζονται 48-72 ώρες μέχρι την έναρξη της αντιπηκτικής του δράσης. Η δόση συντήρησης είναι 1-8 mg η οποία εξαρτάται από την τιμή του INR.
Αυτό γίνεται με μια εξέταση αίματος που λέγεται χρόνος προθρομβίνης ή INR (αϊ, εν, αρ). Είναι σημαντικό κατά την έναρξη της θεραπείας το INR να μετράται καθημερινά, ή κάθε 2η μέρα για τις πρώτες ημέρες και κατόπιν σε μακρότρα διαστήματα αναλογα με την ανταπόκριση του INR. Ποτέ δεν πρέπει να καθυστερείτε να κάνετε αυτή την εξέταση πάνω από ένα μήνα.
Επίσης έχει μεγάλη σημασία οι μετρήσεις να γίνονται πάντα στο ίδιο εργαστήριο το οποίο να είναι αξιόπιστο καθώς παρατηρούνται διαφο΄ρες που επηρεάζουν την δόση.
Πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας με σκοπό τη διάγνωση και την αντιμετώπιση καρδιολογικών παθήσεων.
Εξειδικευμένο προσωπικό στον υπέρηχο καρδιάς καθώς και σε θέματα υπέρτασης, δυσλιπιδαιμιων, καρδιακής ανεπάρκειας και κολπικής μαρμαρυγης