Επιμόρφωση ασθενών

Συχνές ερωτήσεις

Η βαρφαρίνη μπορεί να προκαλέσει αιμοραγίες ή αιματώματα (μελανιές). Πρέπει να αποφεύγετε τις ενδομυϊκές ενέσεις για να μην δημιουργηθούν αιματώματα που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά. Αν όμως πρέπει να γίνουν, τότε θα πιέσετε καλά και σταθερά, αρκετή ώρα στο σημείο της ένεσης. Όσον αφορά τις νέες γυναίκες συνήθως δεν προκαλούν διαταραχές στον κύκλο. Πολύ σπάνια μπορεί να αυξηθεί η αιματική ροή. Αν όμως παρουσιαστεί κολπική αιμοραγία θα πρέπει η γυναίκα να συμβουλευθεί τον γυναικολόγο της για να εκτιμηθεί λεπτομερέστερα. Όσον αφορά τα σπορ, θα πρέπει να αποφεύγονται αυτά που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς (π.χ. σκι, ορειβασία κ.λ.π.).

Σε περίπτωση τραυματισμού και αιμοραγίας θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχουμε το INR και ανάλογα μπορεί να χρειαστεί απλή διακοπή του φαρμάκου ή χορήγηση βιταμίνης Κ, οδηγίες πάντως που θα δώσει ο υπεύθυνος ιατρός.

 • Κάθε φορά που πρόκειται να κάνετε εξαγωγή δοντιού.
 • Όταν αρχιζετε οποιοδήποτε καινούριο φάρμακο πρέπει να λέτε στο γιατρό που σας το δίνει ότι παίρνετε βαρφαρίνη.
 • Πρόκειται να κάνετε ενδοσκοπικό έλεγχο πεπτικού ή ουροποιητικού.
 • Εμφανιστούν καταστάσεις που αλλάζουν την γενική σας κατάσταση π.χ. διάρροιες, εμετοί, πυρετός κ.λ.π.
 • Αν εμφανίσετε μεγάλα αιματώματα ή οποιαδήποτε αιμορραγία (π.χ. αίμα από τη μύτη, αίμα στα ούρα ή μαύρα κόπρανα) επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας η επισκεφθείτε το εφημερεύον νοσοκομείο.

Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ τα αντιπηκτικά από το στόμα γιατί προκαλούν βλάβες στο έμβρυο. Οι γυναίκες που παίρνουν βαρφαρίνη ΔΕΝ πρέπει να μείνουν έγκυοι.

Ο στόχος του INR εξαρτάται από την πάθηση.

Στόχος INR:

 • INR 2-2.5 για πρόληψη εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης.
 • INR 2.5 για θεραπεία εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης, πνευμονικής εμβολής, κολπικής μαρμαρυγής, διατατικής μυοκαρδιοπάθειας ρευματικής μιτροειδικής νόσου.
 • INR 3.5 σε επεναλαμβανόμενα επεισόδια εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης, πνευμονικής εμβολής και σε μεταλλικές βαλβίδες.

Το Sintrom λαμβάνεται ΜΙΑ φορά την ημέρα, καλύτερα μακριά από τα γεύματα, το απόγευμα ή το βράδυ. Αυτό που είναι σημαντικό όμως, είναι να λαμβάνεται πάντα την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Αν για οποιοδήποτε λόγο παραλείψετε μια δόση βαρφαρίνης, πάρτε τη το συντομότερο δυνατό. Αν παραλείψετε παραπάνω δόσεις, επικοινωνήστε το γιατρό σας, για να σας δώσει οδηγίες.

Η δίαιτά σας πρέπει να περιέχει σταθερό ποσό βιταμίνης Κ. Δεν πρέπει να τρώτε μεγάλες ποσότητες από πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια βρυξελλών, παντζάρια γογγύλια, σπανάκι) κουνουπίδι, όσπρια, μαγιονέζα, σογιέλαιο γιατί περιέχουν βιταμίνη Κ που εμποδίζει τη δράση της βαρφαρίνης. Τα οινοπνευματώδη ποτά (μπύρα, κρασί κ.λ.π.) εμποδίζουν τη δράση της βαρφαρίνης και επομένως πρέπει να πίνετε το λιγότερο δυνατόν. Θα πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζεται η κατανάλωσή τους, τα καφεϊνούχα αφεψήματα όπως cola, καφές, ζεστή σοκολάτα, σοκολατούχο γάλα καθώς και αφεψήματα όπως το πράσινο τσάι, σκόρδο και Ginseng.

Πολλά άλλα φάρμακα αυξάνουν ή μειώνουν τη δράση της βαρφαρίνης. Γι' αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται ΜΟΝΟ αν είναι απολύτως απαραίτητα και ελέγχοντας συχνά το ΙNR μήπως χρειαστεί να τροποποιηθεί η δοσολογία.

Ο πιο συχνός τρόπος αντιμετώπισης των θρομβωτικών επεισοδίων είναι η χορήγηση αντιθρομβωτικών ουσιών, με σκοπό την πρόληψη της επέκτασης του ήδη σχηματισμένου θρόμβου ή του σχηματισμού νέου θρόμβου ή εμβολής. Οι σπουδαιότερες φαρμακευτικές ουσίες γι' αυτό το σκοπό, είναι αντιπηκτικές ουσίες όπως η ηπαρίνη και τα παράγωγά της και τα κουμαρινικά αντιπηκτικά (Βαρφαρίνη και Sintrom).

Αντιπηκτική αγωγή λαμβάνουν: ασθενείς με φλεβοθρόμβωση, με πνευμονική εμβολή, με αρτηριακή εμβολή, με αρτηριακή νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, με προσθετικές καρδιακές βαλβίδες ενώ για πρόληψη λαμβάνουν ασθενείς με κολπική μαρμαρυγη με βαλβιδοπάθεια και με κληρονομική θροβμοφιλία και θρομβωτικό επεισόδιο.

Το Sintrom χορηγείται από το στόμα μεταβολίζεται στο ήπαρ και η δράση του ασκείται μέσω αναστολής των παραγόντων πήξης που εξαρτώνται από την Βιταμίνη Κ. Χρειάζονται 48-72 ώρες μέχρι την έναρξη της αντιπηκτικής του δράσης. Η δόση συντήρησης είναι 1-8 mg η οποία εξαρτάται από την τιμή του INR.

Αυτό γίνεται με μια εξέταση αίματος που λέγεται χρόνος προθρομβίνης ή INR (αϊ, εν, αρ). Είναι σημαντικό κατά την έναρξη της θεραπείας το INR να μετράται καθημερινά, ή κάθε 2η μέρα για τις πρώτες ημέρες και κατόπιν σε μακρότρα διαστήματα αναλογα με την ανταπόκριση του INR. Ποτέ δεν πρέπει να καθυστερείτε να κάνετε αυτή την εξέταση πάνω από ένα μήνα.

Επίσης έχει μεγάλη σημασία οι μετρήσεις να γίνονται πάντα στο ίδιο εργαστήριο το οποίο να είναι αξιόπιστο καθώς παρατηρούνται διαφο΄ρες που επηρεάζουν την δόση.

Σωστή λήψη φαρμάκων

 • Να έχετε μαζί σας την λίστα με όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε.
 • Ζητήστε από τον Ιατρό να σας εξηγήσει πότε, πως και γιατί πρέπει να λαμβάνετε το κάθε φάρμακο.
 • Ζητήστε από τον Ιατρό να σας πει τι να περιμένετε λαμβάνοντας το κάθε φάρμακο και αν επηρεάζεται από τυχόν άλλα φάρμακα που λαμβάνετε.
 • Ζητήστε από τον Ιατρό σας γραπτές οδηγίες που να εξηγούν πως να λαμβάνετε το φάρμακο, τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και πως να τα αντιμετωπίσετε.
 • Αναφέρετε στον Ιατρό σας τυχόν αντιδράσεις και προβλήματα που ίσως έχετε από τα φάρμακα που λαμβάνετε (π.χ. Αλλεργίες).

 • Προτού λάβετε οποιοδήποτε φάρμακο διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του Ιατρού.
 • Ακολουθήστε πάντα τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί. Μην αυξάνετε ή μειώνετε μόνοι σας την δόση. Συζητήστε το με τον γιατρό σας.
 • Αν κάνετε κάποια αλλεργική αντίδραση ή έχετε μια ανεπιθύμητη ενέργεια επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.
 • Φυλάξτε τα φάρμακα σε ασφαλές σημείο μακριά από τα παιδιά. Ελέγχετε την ημερομηνία λήξης των φαρμάκων.
 • Μην μοιράζεστε τα φάρμακά σας με άλλους. Ο Ιατρός σας τα έδωσε μόνο για το δικό σας πρόβλημα.

Επιλέξτε τις υπηρεσίες μας

img
img
img
img
img

Σύγχρονες εγκαταστάσεις

Πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας με σκοπό τη διάγνωση και την αντιμετώπιση καρδιολογικών παθήσεων.

Εξειδικευμένο προσωπικό

Εξειδικευμένο προσωπικό στον υπέρηχο καρδιάς καθώς και σε θέματα υπέρτασης, δυσλιπιδαιμιων, καρδιακής ανεπάρκειας και κολπικής μαρμαρυγης

Έκτακτη υποστήριξη

Δυνατότητα κατοικον επίσκεψης με πλήρη φορητό εξοπλισμό για την διενέργεια ιατρικών πράξεων όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα ,οξυμετρια,holter πιεσεως,holter ρυθμού, χρήση απινιδωτή.